Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Camping

Het campingleven, een essentieel onderdeel van Lowlands. Waar ga je staan, waar kun je douchen en moet je per se in een tent slapen? Het antwoord op die en andere vragen.

Indeling terrein

Het is een flink stuk lopen van de parkeerplaats naar de entree. Je sjouwt bovendien met al je spullen en het terrein is gemaakt van weiland. Kom dus niet op je naaldhakjes. Laat de ijskasten en bankstellen (echt, we hebben ze zien sjouwen) lekker thuis. Met de bus komen is handig: de halte ligt namelijk op honderd meter van de ingang.

Na de entree zijn er twee keuzes: je tas met kilo’s kleren, bier, knakworsten en slaapzak lekker neergooien op camping 5 of 7, alletwee vóór de brug. Of nog een stukje langer medelijden wekken door de militaire noodbrug over te struikelen en dan ter linkerzijde van de hoofdstraat een plekje op de campings 4, 3, 2 en 1 (in volgorde van ligging) te bemachtigen. Alle zeven campings gaan tegelijkertijd open: donderdagmiddag om 14:00 uur. Maak je geen zorgen: ook op vrijdag zijn er nog plekjes te vinden, al ben je dan waarschijnlijk sowieso veroordeeld tot 5 of 7 – en dus tot een net iets langer wandelingetje naar het festivalterrein.

Missen we dan niet nog een camping? Jawel: camping 6. Die is alleen mensen met campers, caravans en vouwwagens. Zie daarvoor helemaal onderaan deze pagina.

Douchen en toiletteren

Een lange rij mensen, toilettas en handdoekjes om de arm, kleine oogjes, borsten behaloos onder shirtjes en een enkeling die nog steeds dronken is. Dat is ongeveer wat je bij de witte douchetenten aantreft op de Lowlandsochtenden. Kortom: tijdrovend, maar gezellig.

Om teleurstellingen te voorkomen: het woord ‘douche’ slaat op een hokje met een lauwwarm straaltje met de kracht van een zeventigjarige man. Om nog meer teleurstellingen te voorkomen: jongens en meisjes douchen keurig van elkaar gescheiden, er brandt TL-licht en voor de zekerheid zijn de douches in de nachtelijke uren (21:00 uur – 7:00 uur) helemaal gesloten (behalve op campings 3 en 6, die zijn 24/7 open).

Rond 7.30 uur in de ochtend is de beste tijd voor een douche: dan zijn er weinig belangstellenden en is de straal een stuk krachtiger. Rond het spitsuur (tussen 10 en 12) is dat heel anders, al compenseert de gezelligheid natuurlijk veel.

Vergeet niet dat douchen je een muntje kost! Als we een muntje zouden hebben gekregen bij elke keer dat we iemand na een uur wachten eindelijk vooraan zagen staan, maar vanwege het vergeten van een muntje weer ongedoucht moest afdruipen, zouden we heel dronken kunnen worden of heel vaak kunnen douchen.

Tandenpoetsen, scheren, je Serj Tankian-sikje bijknippen of stiekem een douche overslaan kan in dezelfde witte tent, waar koud water uit de kranen van lange wasbakken stroomt. Er zijn ook toiletten. Lowlands is voor een festival uitzonderlijk schoon waar het de sanitaire voorzieningen betreft, maar we garanderen desondanks niet dat het uw eigen kleinste kamertje overtreft.

Wat je mee mag nemen

Naar goede Hollandse gewoonte nemen we graag eten en drinken voor drie dagen zélf mee. Totaal overbodig, want in de hoofdstraat is een supermarkt voor vers fruit, brood, melk en andere ontbijtproducten. Bovendien is er op het festivalterrein zelf genoeg brandstof en genotsmiddel om het front te overleven. Goedkoop is het niet, uiteraard.

Voor de eigenwijzen onder u: maximaal acht liter drank per persoon mag de camping op. Glas is verboden, blikjes mogen wel. Die mogen van de festivalpolitie dan weer niet het festivalterrein op, maar vrijwilligers (= mensen van poppodia die voor een kaartje een dagje werken op Lowlands) schenken bij de ingang met plezier het bier over in een plastic beker.

Mueslirepen en ander krachtvoer mag ook de camping op. En de echte levensgenieters kunnen een wegwerpbarbecue meenemen.

Drugs

Zo’n 98% van de arrestaties tijdens Lowlands is drugsgerelateerd. Pretsigaretten of de vulling daarvoor worden gedoogd (5 gram wiet per persoon). Alle andere drugs tolereert burgemeester Aat de Jonge niet. Vooral bij de ingang van het festivalterrein zijn stevige controles door security, op Lowlands vaak vermomd in een T-shirt met de verhullende term ‘support staff’. Die controle kan betekenen dat werkelijk elk kledingstuk én je portemonnee binnenstebuiten gekeerd wordt. De schuldigen staan daarna zachtjes te huilen terwijl hun festivalbandje wordt doorgeknipt. Echt waar? Echt waar.

Campingspullen

Tegenwoordig hoef je niet meer per se een eigen tent mee te nemen. Het mag al een paar jaar crisis zijn, op festivals lijken we steeds meer luxe te willen. Er zijn liefhebbers voor Podpads, een soort Alpenhutjes voor hij/zij die de totale Lowlands-beleving wil ontlopen.

De meerderheid komt echter met eigen tent, slaapzak en luchtbed naar Biddinghuizen en zoekt een plekje op een van de campings. Een hamer kun je daar misschien goed gebruiken om de haringen het gras in te rammen, oordopjes zijn ’s nachts geen overbodige luxe. Zitten is het lekkerst op je eigen campingstoeltje. Wie spullen vergeten is, kan terecht bij de HEMA-campingwinkel, die de prijzen daar wel wat hoger heeft liggen dan wat je gewend bent. Voor aanvang van het festival naar de HEMA in de buurt kan natuurlijk ook.

Caravan en campers

U staat op camping 6, sinds 2014 niet meer ver van het festivalterrein weggestopt, maar achter de Grolsch. U volgt de bordjes met ‘camper camping’ om er te komen. U heeft wel een speciaal kaartje nodig, waar u extra voor betaald heeft. Voertuigen moeten officieel als camper geregistreerd staan, dus met een omgebouwde bolderkar kom je deze camping niet op. Ingebouwde biertapinstallaties zijn verboden, evenals gasflessen in caravans en niet gekeurde gasinstallaties in campers. Helaas is er geen elektriciteit op de campercamping. Naast elke camper/caravan/vouwwagen mag een extra tentje opgebouwd worden, zolang dat maar gebeurt binnen de toegewezen 30 m2. Gezellig!