Aftellen naar Lowlands: hoe was het in 2008?
Nog maar twee weken tot Lowlands 2010 en dus hierbij de op één na laatste editie van onze serie terugblikken. Deze week gaan we terug naar 2008.
Wanneer?
15-17 augustus 2008
Wat voor een jaar was dat?
Joran van der Sloot wordt door Peter R. de Vries ontmaskerd als de moordenaar van Nathalie Holloway. De iPhone 3G wordt door Apple geïntroduceerd. De kredietcrisis slaat hard in: de Amerikaanse bank Lehman Brothers valt om, de Britse bank National Rock wordt genationaliseerd om dat te voorkomen. ‘Swaffelen’ wordt verkozen tot woord van het jaar. Wouter Bos redt een stukje levensvatbaar Fortis en laat de rest over voor de Belgen. Die hebben het toch al niet makkelijk want na negen maanden onderhandelen heeft het land eindelijk weer een regering, die het einde van het jaar echter niet zal zien. Fitna, de op voorhand omstreden anti-Koranfilm van Geert Wilders, wordt op internet gepubliceerd (en blijkt een onsamenhangend stukje knip-en-plakwerk). Mr. November verzilvert het motto Yes We Can: Barack Obama wordt als de eerste zwarte president van de Verenigde Staten gekozen.
Financiële schade voor Lowlands?
€132,50
Hoeveel Lowlanders kwamen opdagen?
zo’n 55.000 (uitverkocht)
Headliners?
Anouk, Sex Pistols, Underworld, N*E*R*D, dEUS, Dropkick Murphy’s, Franz Ferdinand, The Kooks, Nightwish, Editors, Sigur Rós
Hoe ging het er toen op de planeet Lowlands aan toe?
Lowlands hangt ongeveer twee maanden van tevoren het bordje uitverkocht op, een record. Dat mensen zin in het festival hebben blijkt ook wel op de eerste dag: Op donderdag staan er aan het begin van de middag al duizenden mensen aan de poort te rammelen terwijl het terrein eigenlijk pas om 18:00 open zou gaan. De organisatie maakt wat extra haast en om 14:00 gaan de deuren eerder open om de enthousiaste Lowlanders binnen te laten.
Er is een erg gevarieerde line-up opgetrommeld, een aantal grote namen, veel invloed van eigen bodem (en dan hebben we het niet alleen over Anouk), een Bravo die goed gevuld is met hip-hop uit binnen- en buitenland, en veel electro. Het optreden van Sex Pistols, binnengehaald als reünieband, loopt uit op een deceptie. Festivaldirecteur Eric van Eerdenburg noemt het ‘bedroevend’ en baalt ervan dat ‘de mannen alleen uit het zwembad in de tuin in LA komen om wat geld op te halen’. Op hetzelfde moment was Underworld ook bezig, waar het wel een enorm feest wordt… vanaf het moment dat de bekende nummers gespeeld worden.
Het is drie dagen lang prachtig festivalweer: Droog, warm, wellicht ’s avonds een tikkeltje koud. De miezerregen die in menig eerder jaar viel is dit jaar opgespaard en wordt op zondagavond in één keer uitgestort over het terrein. Een regelrechte wolkbreuk verandert het terrein voor de laatste avond alsnog in een modderpoel. Gelukkig staan wij op dat moment in de Grolsch bij Elbow, waar het hemelwater de al geweldige sfeer alleen versterkt. De show van Sigur Rós wordt zelfs begeleid door bliksemschichten, waardoor het geheel een bovennatuurlijk randje krijgt. Na het concert vallen mensen elkaar gelukzalig in de armen, vegen de tranen uit de ogen of staan overdonderd voor zich uit te staren. Iedereen die op dat moment in de Grolsch is beseft zich dat er zojuist iets heel bijzonders is gebeurd.
Bijzonderheden?
De Charlie is als openluchtpodium weer terug op de plek naast de Alpha, na een aantal jaren verdrongen te zijn door de Essent-tent met Nederlands talent.
De Juliet met volledig theaterprogramma is voor het eerst sinds 2006 weer terug. Lowlands heeft problemen om structurele subsidies te krijgen voor het programma, maar heeft daar nu lak aan en betaalt het geheel uit eigen zak.
Er is naast de ene bioscooptent ECHO dit jaar ook een ECHO2. Waar ECHO1 dienst doet als collegezaal voor Lowlands University, ontvangt ECHO2 overdag het literaire programma. ’s Avonds draaien er in beide tenten films.
The Kooks lopen na hun show op de vrijdag even de Magneetbar in en vinden het daar zo gaaf dat ze daar het optreden nog eens dunnetjes overdoen.
Persoonlijke herinneringen?
In de rij voor de Magneetbar doet een jongen met te veel alcohol/wiet/coke (doorhalen wat niet van toepassing is) op een poging om naar binnen te komen door te beweren dat z’n klabanus licht kan geven. Het is inmiddels schemerdonker en de hele omgeving, inclusief toevallige passanten, ontsteekt in koor met aanmoedigingen: “Broek uit!”. Na enige aarzeling klimt de jongen op een dranghek en trekt z’n broek naar beneden, waarop de portier van de Magneetbar droogjes constateert: “Nou, licht geven doet ’ie niet maar vooruit, je mag naar binnen”.
Het voor ons onbekende Headphone wordt in het programmaboekje aangeprezen als de nieuwe Radiohead. Toch maar naar de Charlie om te kijken dus! Verspilde moeite, de Belgen zouden Thom Yorke’s schoenen niet eens mogen oppoetsen, laat staan vullen.
The Flaming Lips maken er meteen een geweldige show van: Grote ballonnen, lichten en rare figuren op het podium. Op een gegeven moment gaat voorman Wayne Coyne zelfs in een ballon over het publiek, als een hamster in een loopbal. We hebben met open mond staan kijken naar het spektakel. Jammer alleen dat het net genoeg was om de eerste 5 nummers spannend te houden, daarna kakte het zonder het spektakel snel in.
Sigur Rós: Er is al genoeg over gezegd: Je vond het niets, je baalt ervan dat je het gemist hebt of je vond het onbeschrijfelijk. De laatstgenoemde categorie raden we aan om het te herbeleven door dit te lezen terwijl je dit zit te kijken.
(bronnen: FOK / Wikipedia / Lowlandarchief.nl / MusicFrom.nl / MusicFrom.nl (nogmaals))
Foto’s: acidoamigo.kick-ass.net
Nog geen reacties. Ben jij de eerste?
U kunt niet meer reageren.