Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Legendarisch Lowlandsconcert: Muse (2006)

Is er iets aardser dan regen? De laatste dag van Lowlands 2006 wordt geteisterd door het water, dat met bakken tegelijk uit de lucht komt. Het terrein is veranderd in een modderpoel. Meisjes springen met hun rood-wit gestipte kaplaarzen door de plassen. We worden nat, met z’n allen. Er is niets tegen te beginnen. De strijd tegen de elementen van deze avond is echter futiel. Een bijzaak, wil Muse zeggen. De lucht is zwart en onheilspellend, maar in de Alpha woedt een intergalactische strijd.

Setlist
1. Knights of Cydonia
2. Hysteria
3. Supermassive Black Hole
4. Showbiz
5. Bliss
6. Forced In
7. Map of the Problematique
8. Citizen Erased
9. Apocalypse Please
10. Invincible
11. Starlight
12. Plug in Baby
13. New Born
Toegift
14. Time Is Running Out
15. Stockholm Syndrome
16. Take A Bow
Setlist op Spotify

Met een klein beetje overdrijving zou je de show van de Arctic Monkeys al onmenselijk kunnen noemen, zo strak en nonchalant staat het viertal jonkies even daarvoor te spelen. Maar Alex Turner laat zich nog van de wijs brengen door het tafereel naast de tent: op de grasheuvel is een heuse modderglijbaan ontstaan. De Nederlanders glijden, naakt, slechts bedekt door een laag modder, naar beneden. Turner kijkt verbaasd toe.

Dat gebeurt het Britse trio dat het festival komt afsluiten niet. Zij stappen rond 21:45 met een missie het podium op en er is niets dat ze daar vanaf kan houden. Zanger Matt Bellamy lijkt te weten wat de toekomst in petto heeft. Over driehonderd jaar, als de aliens er zijn, moeten wij aardlingen één team vormen. We moeten één tenue hebben, en dit wordt het. Een strak zwart pak, het kraagje omhoog. Donkere stekeltjes. Hij pakt zijn gitaar en kijkt naar zijn bandleden.

Bassist Christopher Wolstenholme dient ogenschijnlijk in een ander bataljon – wit pak, dunne zwarte stropdas – maar misschien is dat slechts om verwarring te zaaien. Samen storten ze allereerst een bak noise over de tent heen. Dan springt het geluid omhoog, alsof het zich overgeeft aan wat komen gaat, en begint de bombastische riff van ‘Knights Of Cydonia’. Het is de soundtrack van een western uit de vierentwintigste eeuw. Ook is het de blauwdruk van het vierde album van de heren, dat een paar maanden oud is. Wereldpolitiek wordt op Black Holes and Other Revelations gekoppeld aan een strijd op leven en dood met het buitenaardse. Bellamy is er klaar voor – hij is er tenslotte op gekleed. No one’s gonna take me alive.

Overweldigende licht- en geluidseffecten zetten die woorden kracht bij. De Alpha springt op en neer. Het grootse geweld is losgebarsten.

Muse

Gas terug wordt er daarna nauwelijks genomen, of het moet tijdens ‘Forced In’ zijn, het enige nummer van vanavond dat niet op een regulier studioalbum staat. Het is tekstloos. Bellamy’s zang klinkt als de marsmannetjes in Jeff Wayne’s War Of The Worlds; klagend, lokkend, op zoek naar een prooi. De Alpha-bezoekers kunnen na vijf nummers eindelijk even stilstaan en hebben tijd om de natgeregende kleren los te trekken van het lichaam waar ze tegenaan geplakt zitten.

Alles is over-the-top. ‘Apocalypse Please’ smeekt om het einde van ons aardse bestaan, maar we blijken een nummer later alweer ‘Invincible’. Adrenaline houdt ons overeind. De stem van Bellamy zingt rond als een luchtalarm.

Op de schermen naast het podium verschijnt tijdens de toegift zo nu en dan de tekst ‘Laatste bussen vertrekken om 23:15’. Our time is running out.

Wacht: misschien komt het gevaar wel van binnen onze eigen gelederen. Afsluiter ‘Take A Bow’ is een aanklacht tegen George W. Bush, die na zes jaar in het Witte Huis de wereld op scherp gezet heeft. Eén vinger van Bellamy wijst omhoog terwijl het nummer opbouwt naar de climax. Wij kijken ook omhoog. Landt daar iets? Zien we lichtjes? Drummer Dominic Howard slaat zijn bekken bijkans doormidden. Bellamy trekt zijn hand langs de snaren van zijn gitaar alsof hij er een wapen mee doorhaalt. Hij helt na elk schot achterover. Hij haalt nog eenmaal uit.

Het galmt nog na terwijl het trio vastberaden van het podium stapt. De klus is geklaard. In de tent duurt het iets langer voordat dat besef doordringt.

Dan stappen vijftienduizend Lowlandsbezoekers voorzichtig de tent uit. Er is vanavond gevochten om de planeet, om het sterrenstelsel. Het gaf energie en het vermoeide. De aarde is donker en nat, hij trekt dertigduizend voeten centimeters diep de modder in, maar hij is er nog.

De illustratie boven deze aflevering van Legendarische Lowlandsconcerten werd speciaal voor Lowlove gemaakt door Jorrit Kiel. De tweede illustratie is gemaakt door Robin Berkelmans.

We hebben ons uiterste best gedaan de genoemde feiten te toetsen aan de waarheid en de eigenaren van door ons gebruikt foto- en videomateriaal recht aan te doen. Als er iets niet klopt, of we hebben ten onrechte je beeld gebruikt, laat het ons dan weten.

11 reacties

  1. pongolesi

    Was erg tof, maar toch niet een van mijn Lowlands hoogtepunten. Vond Muse op Pinkpop 2002 en 2007 beter..

  2. Regenbooghoofd

    Jep, mijn ultieme LLow moment. Sinds toen is het nooit meer zo geworden… al kwam Sigur Ros goed in de buurt.

  3. timoteus

    Pure nostalgie. En ik ben het helemaal eens met Regenbooghoofd! Dit was een van die ultieme optredens op Lowlands.

  4. Sijhtam

    Absoluut een een legendarisch lowlandsconcert! Is ook de enige keer in 7 jaar dat ik in de hele avond in het eerste vak heb gestaan om een band te zien.

  5. Dennes

    Het zal mij benieuwen of het meest legendarische optreden op LL by far, op 26 augustus 1995, 18:10 in de Charlie, ook nog in deze reeks voor gaat komen.

  6. Willie

    Vooral benieuwd welke dat dan is Dennes; Shellac? Mudhoney? Yo la tengo? Melvins? Guided by voices? Throwing muses?

  7. Alex

    @Dennes: Sorry man, Osdorp Posse staat in de net niet lijst.
    http://www.lowlove.nl/legendarische-lowlandsconcerten/aftelserie-legendarische-lowlandsconcerten/

  8. Dennes

    Aha, stond ‘ie daar al bij. Naja, kijk naar het YouTube filmpje en je weet dat het niet half zo legendarisch kan zijn als de aflevering over de regenbui en blikseminslag in 2001, waar ook nog 2 regeltjes over Manu Chao werd gerept. ;)

    Overigens zou ik mijn meest legendarische optredens niet kunnen verwoorden, het is gewoon het gevoel dat ik er toen bijhad.

    Wel chapeau dat dit stuk minstens net zo bombastisch is geschreven als de muziek van Muse zelf. :)

  9. Ferraro

    Mooi al die reacties, iedereen heeft zijn/haar eigen Legendarische concert op LL. Ik ben benieuwd naar jullie legendary gis: Alex, Willie, Sijhtam, Timoteus, Pongolesi.

  10. Willie

    U heeft zelf meegedaan in de discussie beste Ferraro:

    http://www.lowlove.nl/legendarische-lowlandsconcerten/aftelserie-legendarische-lowlandsconcerten/

    Uiteraard mag voor mij Sigur Ros er ook bij, maar sowieso ben ik niet zo van de absolute hoogtepunten, ik kan van veel genieten en is er geen formule, zo vond ik het Killers optreden in 2007 echt heel matig, maar doordat het publiek 1 van zijn spaarzame momenten had was het wel een mooie beleving, Wilco was dan kwalitatief uitstekend, maar dan speelt het zoutzakkengehalte van het Nederlandse publiek hen een beetje parten.

  11. Ferraro

    Scherp, Willie, heel scherp ;-). Ik was het alweer vergeten…

U kunt niet meer reageren.