Verslag zondag: een stadionconcert van Foo Fighters
We concludeerden het gisteren al: er zijn nauwelijks meer gitaarbands die de Alpha aan kunnen. Gelukkig bleken de Foo Fighters wel berekend op hun taak. Zelden zal het zo druk zijn geweest in en rond Lowlands’ grootste tent als op de zondagavond, alsof het een volle Amsterdam Arena betrof. En met alle gemak hielden de Amerikanen alle aandacht twee uur vast.
Het zal vast Nederlands zijn om te zeuren dat het optreden daarmee een half uur korter was dan aangekondigd. Rapid Razor Bob reageerde ook wat korzelig op klachten, maar het was gewoon wel een klein smetje op een verder vlekkeloos hitfestijn. Fijn bovendien dat al die hitjes niet op de automatische piloot in de originele uitvoering gebracht werden, maar messcherp en net even iets anders dan op plaat. En met hun Pink Floyd-cover (In The Flesh) bewezen ze over een feilloze smaak te beschikken.
Nederlandse concurrentie
Het was machtig om te constateren dat twee Nederlandse bands op zondag ook de Alpha met gemak aan konden. Voor de Heideroosjes is het weliswaar hun afscheidsronde langs de podia, maar Marco Roelofs en consorten bewezen dat ze van een zeldzaam en integer soort zijn. United Scum!
De punkers werden even later echter artistiek nog ingehaald door The Kyteman Orchestra. Op plaat blijft het sappelen met Colin Benders, maar live is het een fenomeen. Samen met rapper PAX, een veertigkoppig koor (of waren het er meer?) en een twintigtal muzikanten bracht hij bijna een hedendaagse opera ten gehore. Groots.
Alphawaardig
Die twee optredens waren wel een uitzondering in de Alpha. Moss bijvoorbeeld is een sympathiek bandje, maar hun muziek en uitstraling is niet geschikt voor de grote tent. Misschien was de hitte de oorzaak van het niet echt overtuigende optreden, de interactie met het door de hitte bevangen publiek was er in elk geval slechts met mate.
Maar ook op een ander vlak waren Foo Fighters, Kyteman en de Heideroosjes de uitzondering: want op deze editie van Lowlands was het de elektronische muziek die nog nadrukkelijker dan voorheen regeerde, met dubstep als meest in het oog springende vertegenwoordiger.
Zo moest Wilco het doen met een amper halfgevulde India, terwijl honderd meter verderop headliner Modeselektor de tent steeds voller deed lopen. Het was mindblowing wat de twee mannen uit Berlijn presenteerden. Mooi, rustig opgebouwd, om na twintig minuten te exploderen in een niet aflatend dansfeest in een druipnatte Bravo.
Het was sowieso bijna ondraaglijk warm op zondag, maar echt heet werd het pas bij Rudimental in de X-Ray. We kennen de Britten van hun hit Feel the love, dat tijdens het EK door de NOS werd gebruikt als afsluitende tune. Die kwam twee keer voorbij, heel kort in een langzame versie halverwege de set en als afsluiter aan het einde. Daartussen mixte Rudimental soul, hiphop, dance en drum’n’bas op ongenaakbare wijze aan elkaar. Het publiek werd mental.
Rockgoden
Tot slot wist ook het zwaar op elektronica leunende The XX een volle Grolsch te trekken. Jammer dat de podiumuitstraling van de Engelsen nog steeds te wensen over laat. Daarvoor hebben we nog steeds rockgoden als Dave Grohl nodig, toch?
Foto: Lowlove / Anne Steenbergen. Hier meer foto’s die Anne zaterdag voor ons maakte.
24 reacties
RVV
Helaas stopte Foo Fighters 30 minuten te vroeg omdat ze het te warm hadden. Definitly a rocker no? Wilco daarintegen in de grolsch ipv The xxs die in de india stonden krijgt naar mijn zinnen te weinig aandacht van de grote meute. Beetje teleurgesteld in Foo Fighters.
RVV
DAARNAAST WAS LOWLANDS NATUURLIJK OYAEA (lil john style)
Thijs
FF stopte zo ver ik weet ook op last van de organisatie eerder omdat het in de Alpha onverantwoordelijk warm was voor het publiek.
Gelet op de energie die FF in de set gooide kun je daar volgens mij onmogelijk in teleur gesteld zijn.
pongolesi
Mijn zondag:
– C2C: leuke binnenkomer, 7
– Boy&Bear: Goed gespeeld, wel iets te braafjes, 6
– Albarosie: Aardig reggaebandje, niet zo goed al Burning Spear een paar jaar terug, 7
– Ghost: Grappig en vond het gitaarspel heerlijk. De zang is dan weer niet helemaal mijn ding, 7
– Mark Lanegan Band: Strakke band en goede livemuziek. Vond hem in de Lima 2 jaar terug wel iets beter, 8
– Wilco: Was voor mij de eerste keer live en zeker niet de laatste. 2 uur lang staan genieten van een geweldige show. Eigenlijk een van de beste shows die ik ooit heb gezien, 10
Kimz
Kyteman viel tegen, publiek was lauw en de tent nog leger dan bij de popquiz…
Jeurisz
nou ik stond vooraan bij FF en hoe vet het ook was, ik was blij dat het was afgelopen ging bijna van mn stokkie maar mocht niet weg van mezelf ;p en intussen zie je links en rechts 6 mensen door de security weggedragen worden
Daan
Charles Bradley en Wilco een 10! Beide super bijzondere concerten, maar laatstgenoemde was weer sensationeel goed, ik denk niet dat er een beter live band bestaat momenteel.
Amyfromthesky
Wel logisch dat de Foo Fighters eerder stopten, 2,5 uur is ook wel erg lang en vooral met die hitte. Ik was er zelf ook niet lang bij omdat ik niet goed werd, heb de andere helft van de show in de ehbo post moeten beluisteren.
Jan
Zelfs de Australische boys van Boy & Bear hadden het bloedheet (en je zou zeggen dat die wel wat gewend zijn). Ook eerste keer in mijn LL carrière dat ik de Echo van binnen had gezien. Heerlijke airco en uit de brandende zon.
Mark
@Daan: Ik denk dat je daar gelijk in hebt. Ik zag Wilco in november in 013 en dat was ook zo fenomenaal goed, net als zondag want ik ging uiteraard weer kijken.
Zij zitten op het niveau van Radiohead en Arcade Fire. Het gemak waarmee zij solo’s en breaks spelen om daarna ineens weer bij elkaar te komen, het is ongekend.
Bas
Grappig lees nu pas dat ze een half uur korter hebben gespeeld, niets van meegekregen was wel übervet en prima zo. Achter in de tent “viel het wel mee” met de warmte maar vooraan zal het een ander verhaal zijn geweest en niet meer dan logisch dat hetzij FF het zelf niet meer aankonden danwel de organisatie het inkortte.
Wel sneu om te zien dat je voor gitaarmuziek eigenlijk niet meer bij LL moet zijn, begint steeds meer Mysteryland te lijken.
Mark
@Bas:
Ik ben zelf ook meer een gitaar-/rockmuziekliefhebber, maar als je eerlijk bent moet je gewoon toegeven dat er uit die hoek gewoon heel erg weinig vernieuwends, verfrissends, etc. komt. Kijk dan eens naar dance, door komt werkelijk de ene naar de andere stroming op, die ook direct een flinke groep navolgers krijgt.
Of anders gezegd, Lowlands is vooral een festival waar vernieuwende muziek centraal staat. Dat was 20 jaar geleden de grunge, nu is dat (kort door de bocht) dubstep. Dat zie je dus terug in het programma.
Want als je meer vernieuwende gitaarmuziek wil, wie zou dat dan moeten zijn? Ik zou het echt niet weten.
Willie
Gewoon eens beginnen met wat postrock bijvoorbeeld, ook in de newwave sector zit gewoon ontwikkeling (Future islands heeft niet eens een drumstel meer op het podium bijvoorbeeld, John Maus heeft nog minder op het podium staan) en waar blijven bands als Joy formidable (2 jaar op rij op Pukkelpop NB!) en Twilight sad, het is niet omdat het publiek geen ruk van muziek snapt en blijft hangen bij Foo fighters er niet iets bestaat wat wel prima op Lowlands kan als vernieuwend en hoe vernieuwend is Dubsteb als het niets anders is dan verkrachte D&B dat al jaaaaaaaaaren bestaat (en wel lekkere muziek is) en dan is er nog een shitload aan muziek die uberhaupt nooit op Lowlands heeft gestaan, maar daar wel een plaatsje verdient (nu moet ik even teruggrijpen op 2 reunies, maar er is vast ook meer moois en recenter in het genre) zoals Einsturzende neubauten en het immer sensationele Mazzy star.
En de wedervraag is dan uiteraard, als het dan toch om vernieuwende zaken gaat, waarom is het dan zo rustig bij Wilco en gaat men massaal naar het 30 jaar geleden al gedateerde kauwgomballenrock van FF?
Paco
Inderdaad altijd die eeuwige discussie tussen gitaarmuziek en dance. Lowlands is gewoon voor nieuwe muziekstromingen en daarbij komt ook een nieuw publiek. Ik zelf vind zowel rock als dance vet, dus voor mij blijft het een top festival en waar vindt je zo’n sfeer als op Lowlands? Jong, oud, rock, dance door elkaar en 1 groot feest!
kariend
Zondag was het te warm, behalve voor watergevechten op de camping! zo belande ik pas rond zes op het terrein.
Enige wat ik dan ook echt bewust heb gezien waren de Foo’s.
stefan
ik heb genoten van de foo fighters, evenals een aantal andere rock artiesten.
Dubstep hoeft van mij echt niet en het viel me ook op dat ik heul veel meer mensen met pillen of andere hard drugs op zag lopen.
Ik snap best dat er in de rock misschien te weinig gebeurt (al vraag ik me af of dat echt zo is) maar ik kan helaas niet blij worden van een gozer als skrillex die letterlijk alleen op play staat te drukken en een lasershow nodig heeft om het interresant te houden en als ik dan eindelijk sta te genieten van triggerfinger of de eodm staat iedereen er doorheen te lullen…
Mjah de dingen die ik wel gezien heb waren prima met ff als hoogtepunt.
Mark
@Willie:
Wilco, daar was ik ook! Maar echt vernieuwend is hun Americana toch niet? Wel geniaal goed uitgevoerd, het was fantastisch.
Maar om het nu niet te veel op één naam vast te plakken, of wat nu wel of niet vernieuwend is, ik mis in de gitaarmuziek toch wel iets als The Strokes/The Hives/Franz Ferdinand, of de Detroit-garagerock scene met de Von Bondies, White Stripes, The Dirtbombs.
Natuurlijk wordt er nog genoeg prachtige muziek met gitaren gemaakt, maar naar mijn gevoel ontbreekt er een duidelijke richting, maar dat maakt het programmeren op Lowlands wel moeilijker, lijkt me. Je kunt niet echt een richting kiezen.
Ik ga die new wave-bandjes die je noemt wel luisteren. En ik zou daar graag Metronomy aan toevoegen.
Bas
Met alle respect maar de dance die op Lowlands wordt geprogrammeerd is net zo (niet) vernieuwend als de rock die geprogrammeerd staat.
Ik houd ook van beide. Maar 4 uur lang minimal Techno of Dubstep vind ik nou niet bepaald vernieuwend.
Dejeep
Even de feiten: in drie dagen tijd hebben er in de Alpha, Grolsch en India bij elkaar 3 rapacts, 2 orkesten en 1 electronische act gestaan. Alle andere acts hadden op zijn minst een gitaar. En dan heb ik de Charlie nog buiten beschouwing gelaten. Hoezo weinig gitaarbands??
Willie
@Mark: nee, de alt. country is al een tijdje in ontwikkeling (sinds Woody Guthrie volgens mij), maar Wilco weet nog steeds te verassen, toveren ze zo maar weer een mooie versie van Spiders er uit bijvoorbeeld, zoals op Primavera en halen ze een freak als Nels Cline bij de band die de nummers weer voorziet van een eigen handtekening. Maar ik had het anders moeten stellen; waarom kiezen voor het uitgekauwde waardeloze Foo fighters i.p.v. iets verfrissends als Wilco.
@Dejeep: goed zo, pak ze, maar u weet wel zelf ook wel dat u het niet serieus bedoelt en domme opmerkingen plaatst ter provocatie. Hoewel het ook zo kan zijn dat u bij het huidige lowlandspubliek hoort die geen verstand van muziek heeft.
Dejeep
@ Willie: Zeg maar ”je”, hoor. En sorry dat ik je insider, semi-intellectuele discussie over kwalitatief hoogstaande indie verstoor, terwijl ik helemaal geen verstand van muziek heb. Nogmaals excuus.
Punt is dat ik het zwaar overdreven vind om te stellen dat er (te)veel dupstep-achtige acts zouden zijn en dat dit ten koste gaat van kwalitatieve gitaarbands (Wilco, The Walkmen, The Antlers, Alt-J, Boy&Bear, Cloud Nothings, Sleigh Bells, Ghost, Howler, Mark Lanegan Band enz. enz). Dupstep beperkte zich muv Skrillex tot de Bravo en de X-Ray, dus dat valt reuze mee.
En dat WIlco kwalitatief interessanter is dan Foo Fighters kan ik best inkomen. Maar FF waardeloos? Kom op zeg, dat is gewoon alternatief doen om het alternatief doen.
Blijf dan gewoon uit de buurt van de Alpha, Bravo en de Grolsch en je hebt een prima Lowlands lijkt me.
Willie
Zonde mijn langere verhaal is ergens in cyberspace blijven hangen, maar beste Dejeep, ik had zelf pseudo-intellectueel gebruikt als ik zo’n klojo als mijzelf tegenover mij had. En ja ik hou van Indie, maar vind het ook een waardeloze term om te gebruiken, aangezien ook de meeste electronica indie zal zijn, maar goed dat is weer een totaal andere discussie en een band die overstapt naar een major label maakt vaak niet opeens totaal andere muziek dus het is voor mij ook geen criterium.
De gitaarbandjes term kwam in eerste instantie bij iemand anders vandaan, ik hou ook van een portie electro op zijn tijd en net zoals bij alle overige muziek mag dat van heel braaf tot heel extreem zijn. Ik vind de line-up gewoon alle scherpte en breedte ontberen en ook daar mag iedereen over denken hoe hij of zijn wilt, ik ben van mening dat het best gezegd mag worden. De line-up was aardig, maar voor mensen die niet alleen maar lowlands in een jaar doen totaal niet spannend. Wilco kan ik altijd zien, maar bijvoorbeeld The Walkmen vond ik 3 keer in nog geen 2 jaar tijd wel genoeg.
Foo’s hebben mij nooit kunnen bekoren, eerste album was vooral een “hey leuk; Dave Grohl samen met Sunny day real estate moment”, maar bleek al snel heel matig te zijn en het is nu een treurige vertoning, Dave lijkt me een prima kerel en kan prima drummen, maar FF is tergend slecht, heeft niets met het alternatief om alternatief te maken, ik ben niet eens alternatief, nooit geweest, ik ben muziekliefhebber.
Henk
”Tot slot wist ook het zwaar op elektronica leunende The XX een volle Grolsch te trekken. Jammer dat de podiumuitstraling van de Engelsen nog steeds te wensen over laat.”’
zo wat een understatement voor the xx zeg.. dat optreden was echt fantastisch en mindblowing, bizar dat dit de enige zin is die eraan gewijd wordt.
DefisDre
Foo Fighters was geweldig.
U kunt niet meer reageren.