Lowlands blijft voorlopig bij muntjessysteem
Ook op de komende editie van Lowlands betaal je gewoon met muntjes. Hoewel er vorig jaar met betaalpasjes geëxperimenteerd werd en de concurrentie vandaag een betaalchip aankondigde, ziet Lowlands nog te veel haken en ogen om afscheid te nemen van het vertrouwde muntje.
Best Kept Secret hangt dit jaar voor elke bezoeker een betaalchip aan het welbekende polsbandje. Daar kun je bij verschillende oplaadpunten een tegoed op zetten. Betalen doe je door de chip bij de bar even tegen een scanner te houden. Dat heeft inderdaad voordelen: geen zak vol muntjes (die je makkelijk kwijtraakt), snellere transacties bij de bar en meer variatie in prijzen.
Maar hoe haal je dan een rondje voor je vriendengroep, als je niet alles zelf wil betalen?
Op BKS zijn er losse chipkaarten (à 2 euro) te koop, waar je een tegoed voor je hele vriendengroep op kunt zetten. Maar Lowlands ziet dat (nog) niet zitten, liet de organisatie vandaag aan ons weten.
“De ene keer ben je met bijvoorbeeld 6 man en de andere keer met 8. Het is nu nog niet goed mogelijk om die ‘muntjes’ op een makkelijke manier te verrekenen. Dat levert dus veel gedoe voor bezoekers op.”
Goed punt, vinden wij. Veel bezoekers doen het namelijk zo: iemand neemt het initiatief om te halen, houdt zijn hand op en iedereen die bier wil legt er een muntje in. Dat kan niet met een pasje. En je zult net zien dat het losse pasje waar het groepstegoed op staat, in de broekzak zit van degene die aan de andere kant van het terrein naar een band staat te kijken of al straalbezopen in z’n tent ligt.
Betalen via smartphone ook toekomstmuziek
En hoe zit het met een betaalsysteem via je telefoon, zoals vorig jaar min of meer werd aangekondigd, toen in de perstent al met pasjes geëxperimenteerd werd? Ook daar is de tijd nog niet rijp voor, zegt Lowlands:
“Nog lang niet alle smartphones zijn geschikt voor deze techniek en de kosten voor een betrouwbaar systeem (inclusief internetverbindingen) zijn te hoog om dit op een groot festival als Lowlands door te voeren.”
Duidelijk. Lowlands 2014: een polsbandje zonder chip, een broekzak vol muntjes en ouderwets je hand ophouden als je een rondje gaat halen.
18 reacties
Stijn
Laten we maar gewoon voor altijd die muntjes houden op festivals. Festivals geven me een vrij gevoel en ik wil niet de hele tijd met een smartphone rond lopen of gedoe hebben met zo’n polsbandje. GEWOON VOOR ALTIJD MUNTJES AUB :) DANK!!
Als jullie er wel voor kiezen om van die ingenieuze systemen te doen wens ik jullie veel succes! Mij zie je dan niet meer :D Ga ik wel naar een ander festival!
Rob
Helemaal mee eens Stijn. Er is gewoon geen beter en flexibeler systeem dan muntjes. Chips werken vertragend. Kans op foutmarge is wel kleiner maar calculeer dat gewoon lekker in. Ik ben op Noorderslag geweest maar moest als ik mijn drankjes had weer continue wachten op het afrekenen.
Niels
Hmm, muntjes zijn leuk, polsbandjes zouden best wel ultiem zijn. Als je pret op een festival van de muntjes af moet hangen kun je je afvragen wat je er uberhaubt nog zoekt..
Mark
Als je pret op een festival van een bandje af moet hangen kun je je afvragen wat je er uberhaubt nog zoekt..
Willie
Dat zei Niels niet.
Alex
Het kan natuurlijk ook gewoon beide. Voor mij zijn de genoemde redenen om ’t niet te doen geen probleem namelijk. Ik juich een polsbandje juist toe!
Pascal
Heel goed!
Gewoon aanhouden wat al jaren probleemloos werkt. We zijn al snel geneigd te roepen ”vroeger was alles beter” maar willen in sneltreinvaart met de tijd mee.
Never change the winning team.
Patrick
Voordeel van chip is dat je meer verschillende prijzen kunt hanteren, maar dit kun je met (halve/kwart) muntjes ook oplossen door bv fris in grotere bekers te schenken en eten aan te bieden in de juiste proporties
Lucien
Voorlopig blijft het wel bij muntjes aangezien dat het beste werkt. Wat toekomst zou zijn een soort systeem dat je ook in de film “In Time” ziet. Als je dan een voor de hele groep wat wil halen, dan stuurt iedereen gewoon ff zijn geld naar jouw chip… Het klinkt misschien heel raar, maar de toekomst zal het bewijzen.
brandy
Wat nou als je batterij leeg is van de mobiel. Dit is vaste prik op zondag hoe betaal ik dan?
Die oplaadplekken zijn altijd overvol dus dat is ook geen optie.
Lekker bij de muntjes blijven voorkomt een boel gedoe.
joppe
en hoe betaal je de oplaadplek als je telefoon leeg is,….. met een muntje dan toch maar ? :-)
Ralph
Het is goed dat het systeem met muntjes nog ff blijft. Op Noorderslag moest ik ook betalen met een pasje en dat werkte in het begin niet goed. ‘Er zitten kinderziektes in. Er is iemand onderweg die verstand heeft van ICT. Even geduld,’ zei de bardame en de rij werd alsmaar langer. Er was toen veel irritatie onder de bezoekers. Tof dat het muntjessysteem dit jaar blijft op Lowlands. Vorig jaar was ik overigens op Pinkpop en daar moest ik met ‘bonnen’ betalen. Dat vond ik pas echt vervelend. De bonnen waren gekreukt op nat van het bier wat er per ongeluk per ongeluk op was gevallen en werden niet meer geaccepteerd. Pasjes systeem goed voor latere edities, maar wacht er nog even meer voordat alles goed is getest :)
Joeri
Dan krijg je straks al die bekerrapers die overgaan op het hacken van die chip systemen ;)
joppe
whahahah Roemeense skimmers op lowlands in grote getale !!! :-) :-)
Joeri
Ik zie het nog wel gebeuren hoor, ze blijven je verbazen :-P
joppe
gaan wel met de tijd mee dan… daar kunnen mensen nog van leren.
Bas
Desnoods beide, maar voor groepen is het muntsysteem gewoon ideaal.
En ik pleit voor een “milieumunt” die bij 11 bekers alleen inwisselbaar is voor eten en niet meer voor geld dat houdt dat schorem van bekerrapers ook tegen
Rob
Komt er een bekerraper naar je toe. 10 milieumuntje ruilen voor 9 gewone muntjes? Dat is een snel verdiend biertje… Ik verdien genoeg om mijn principes na te leven maar voor een 18 jarige die keihard heeft gewerk bij de plaatselijke supermarkt tegen een minimumloon om een fantastisch Lowlands mee te kunnen maken toch een serieuze deal. De bekerrapers zullen terugkomen en nu ook jou en mij gaan lastig vallen met deze vraag.
U kunt niet meer reageren.