Lowlove is gestopt en wordt sinds eind 2015 niet meer bijgewerkt.
Je kunt nog wel gewoon alle oude artikelen lezen en onder Historie rondneuzen en nagenieten van de vorige edities van Lowlands. Wil je meer weten, kun je hier verder lezen.

Cashless betalen, kan dat werken?

In de kroeg is het al jaren heel gewoon om met je bankkaart te betalen. Waarom kan dat niet op festivals? In Duitsland voeren ze dit jaar het ‘cashless’ betalen in op grote evenementen zoals Berlin Festival, Hurricane en Melt. We gingen op onderzoek uit en zetten de voors en tegens op een rijtje.

Je kunt natuurlijk eindeloos testen met betaalsystemen, zoals Lowlands de afgelopen twee jaren deed in de perstent. Maar in Duitsland, grappig genoeg een land waar je in vele bars en restaurants nog contant moet betalen, gaan ze dit jaar massaal overstag op grote festivals.

Voor Melt, met ongeveer 20,000 bezoekers geen kleintje, kregen we een paar weken vantevoren een oproep om een account in te richten. Ticketnummer invullen, wachtwoord bepalen en klaar. Vervolgens kon je jouw account thuis al opladen. Met tien euro bonus voor het inrichten van je account, en 5 euro bonus voor elke 50 euro die je vooraf al betaalde.

 

Entree

Bij de entree was het vervolgens een fluitje van een cent: ticket inscannen, polsbandje inscannen en om de pols en klaar. Dat bandje bevat een RFID-chip, die gekoppeld is aan je account. En overal op het festival, ook aan het einde van de doucherij, kun je met die chip betalen. Gewoon je polsbandje tegen de kaartlezer en klaar.

De aanvankelijke scepsis -op Hurricane waren er kennelijk veel technische problemen- verdween bij ons als de spreekwoordelijke sneeuw in de overdadige zon. Op Melt, waar je op het festivalterrein en de camping zo legendarisch lekker kan zwemmen, heb je behalve je polsbandje eigenlijk niks meer nodig. Ja, je gsm is handig om je saldo te checken. Opladen kan ook via je smartphone, of ouderwets bij balies waar je met contant geld of bankkaarten terecht kon.

Wat we nog niet weten, is of het terugbetalen van geld vlot gaat. Vanaf komende woensdag kunnen we via het persoonlijke account een bankrekening invullen en zou alles wederom soepel moeten verlopen. Even afwachten dus nog…

 

Eindoordeel

Of we het aan zouden bevelen voor Lowlands? Zonder meer. Het gemak om zonder muntjes terecht te kunnen, is daarbij voor ons doorslaggevend. Al heeft elk systeem zijn voor- en nadelen, waarvan de belangrijkste in onze ogen:

positief:

  • gemakkelijk: je hoeft je muntjes niet uit de portemonnee te halen
  • je kunt je muntjes niet kwijt raken: je geld zit continu om je pols
  • faire prijzen: op de meeste festivals betaal je met een hele of halve munt (op Lowlands 2,60 respectievelijk 1,30 euro). Op Melt kon zag je tot op het dubbeltje geprijsde etenswaren en drankjes
  • aan het einde van het festival hoef je de resterende bonnetjes niet om te ruilen
  • voor de organisatie een schat aan informatie: wie wat wanneer consumeert, hoeveel geld men gemiddeld uitgeeft, hoe lang mensen op het terrein zijn, etc etc

negatief:

  • je hebt je smartphone nodig om je saldo te kunnen checken
  • je kunt niet met een vriendengroep een grote pot maken
  • op de terminals kon je niet overal controleren hoeveel afgerekend werd

Maar we zijn uiteraard benieuwd naar jullie meningen en ervaringen in de reacties!

 

Reactie Lowlands

Uiteraard vroegen we ook Lowlands overigens om de stand van zaken. Bente Bollmann liet weten dat ook zij ervan overtuigd zijn dat cashless betalen de toekomst is, maar het dit jaar nog niet wordt ingevoerd. Hij noemt daarvoor twee redenen.

‘Het aanleggen van de achterliggende IT-infrastructuur is een enorm kostbare zaak. Zeker op een groot en uitgestrekt festivalterrein als Lowlands. Op iedere bar moet een betrouwbare en snelle internetverbinding zijn. Die is er nu niet en moet dus worden aangelegd, wat enorme investeringen met zich meebrengt.’

Daarnaast zijn we van mening dat cashless-technieken nu in een soort tussenfase zitten waarbij de ‘drager’ vaak een pasje of een RFID-chip in het polsbandje is. Het gaat echt een hoge vlucht nemen wanneer cashless betalen via alle mobiele telefoons kan. Die heb je altijd op zak en dan zijn er ook technieken mogelijk waarmee je met een vriendengroep onderling ‘munten’ kunt uitwisselen en een pot kunt maken. Dat is met de huidige systemen meestal nog niet mogelijk en dat wordt door veel bezoekers ook als een groot nadeel ervaren.’

De voordelen wegen voor Lowlands nu dus nog niet op tegen de nadelen, maar de organisatie blijft wel nauw betrokken bij de ontwikkelingen op dit vlak. ‘Vandaar dat we kleinschalig blijven experimenten in de perstent totdat het op het hele festival wordt ingevoerd.’

25 reacties

  1. GWv

    Hmm ik ben nog niet echt overtuigd. Twee grootste problemen die ik zo zie zijn het gebruik van je mobiel en de stabiliteit van het internet.

    Het is heel makkelijk om te zeggen, dat doen we lekker met de smartphone. Maar in de loop van het weekend is er geen smartphone meer die een volle batterij heeft. Als je dan vervolgens geen goede alternatieven biedt om zonder smartphone te betalen wordt het een moeilijk verhaal.
    En dan moeten ze niet zeggen ‘je kan hem overal toch opladen’ want 3 uur wachten voor een opgeladen telefoon is nou ook niet echt wat.

    Maar ik ben benieuwd wat ze ervan gaan maken.

  2. Johan

    Ik ben ook niet overtuigd. Enige grote voordeel vind ik dat je bedragen nauwkeuriger kunt maken. Maar de ervaring is dat dit niet direct hoeft te betekenen dat de prijzen dan lager worden.

    Verder is het heel storend dat je steeds je saldo moet checken om te voorkomen dat je bij het afrekenen wordt geconfronteerd met een te laag saldo.

    En vanwege de accuduur neem ik vaak niet eens een smartphone mee maar een oude nokia.

    Ik zie dus ook nog te weinig voordelen tav de nadelen.

  3. Guinness

    Sziget heeft een card.

    Werkt perfect.

  4. Nigel

    Helemaal eens GWv.

    Zelf vorig jaar op Best Kept Secret met polsbandje kunnen betalen. En daar werkte dat zonder problemen. Het enige nadeel van het systeem daar is dat je geen pot kan maken. Bijkomend voordeel van RFID systeem was het automatisch innen van statiegeld. Je biertje is hierdoor wel iets duurder maar hierdoor bleef het terrein gedurende de dag veel schoner dan bijvoorbeeld op Lowlands.

  5. DefisDre

    Op Sziget in 2012 hier al mee gewerkt en heb het als zeer positief te maken. Makkelijk geld op je pasje zetten en het betalen ging ook makkelijk. Nooit problemen mee gehad.

    Dat je met je vriendengroep geen ‘pot’ kan maken vind ik nog wel het minste probleem van alles. Dan haal je toch lekker zelf je eigen eten/drinken steeds? Doe ik nu ook al steeds.

    • Mel

      Zo zeg….dat is sociaal….je eigen drinken halen. Als we met een groep zijn (die steeds wisselt) is het ideaal om steeds een muntje te lappen bij degene die bier gaat halen. Ik zie het al voor me dat we met ons 10-en allemaal apart in de rij gaan staan voor 1 biertje. Dus potten en muntjes delen zal ik zelf erg missen.

  6. RoelErick

    Vreemd dat privacy in het geheel niet wordt genoemd.

    Ik begrijp dat op Melt je polsbandje aan je bankrekening is gekoppeld, dan is alles wat je met je polsbandje doet dus te koppelen aan jou. Dat de organisatie belooft daar netjes mee om te gaan is een ander verhaal, en dat ik die organisatie daarin blind moet vertrouwen is weer een ander verhaal. Wat dat betreft ben ik niet zozeer bang voor de festivalorganisatie, meer voor de politie/AIVD, die in de toekomst zal gaan eisen dat ze de beschikking krijgen over al die data. Sinds Snowden weten we dat dit niet ondenkbaar is, sterker nog, het is zeer waarschijnlijk.

    Bij Lowlands hangen er bij de ingang borden waarop staat dat, door naar binnen te gaan, toestemming geeft voor foto- en videoopnamen. Daar komt dus een bord bij dat je, door naar binnen te gaan, toestemming geeft voor het opslaan van nog meer data?

    Als je nergens kunt gaan en staan zonder in de gaten gehouden te worden, ben je niet vrij. Dat is een schril contrast met het Lowlands-motto van de ‘vrijheidsstaat’.

  7. Martin

    Ik heb zo’n soort bandje gehad op Amsterdam Open Air en vond het best makkelijk.

    Het ging in dit geval niet aan een account maar bij een kassa waar je tegoed op je bandje liet zetten.

    Ik vond het een prima systeem en het voorkwam in ieder geval wel dat ik geen tientallen muntjes in broekzakken terugvond. ;)

  8. Willie

    Voor een pot maken biedt BKS een mogelijkheid, namelijk een losse kaart, echter kan je die dan ook weer kwijtraken, maar is dus een relatief makkelijk op te lossen “probleem”

    Wat minder makkelijk is op te lossen met groepen is de wisselende samenstellingen waarin deze groepen zich verplaatsen, dan ben je weer alleen, dan met 4 en soms met de hele groep bij elkaar. Wie gaat er dan bier halen? Nu gaat er 1 bier halen, wil jij ook een biertje dan geef je een muntje mee, wil je snel naar een andere tent omdat daar een band gaat spelen die je wilt zien, loop je weg en haal je zelf wel je biertje.

    Ik heb dit systeem alleen nog maar mee mogen maken met 2 personen, dan werkt het uitstekend, de keer dat ik met meerdere mensen was, zag ik ook meteen het nadeel van systeem, in Spanje lag dit op de eerste dag van het festival volledig plat, gevolg: je kon niets kopen, tot dat men na een paar uur bedacht dat ze wel een plan B hadden en dat heette cash geld, sindsdien werken ze daar nog steeds mee. Ouderwets heet dat dan geloof ik, maar ook dan kan je je prijzen zelf bepalen, iets wat met een chip als groot voordeel wordt gezien. Ook op Roskilde heb ik gewoon met cash geld betaald, ook geen enkel probleem, hoewel dat met groepen dan ook weer lastiger wordt.

    Wat dat betreft is een muntjessysteem helemaal zo gek nog niet, je kan de prijs van de muntjes ook halveren, zodat een half muntje een kwart muntje wordt en je de prijzen beter kan afstemmen, als je 200 munten in 1 keer onhandig vindt dan koop je er in het weekend maar wat bij.

    Tot slot blijf ik het vreemd vinden dat men eerst altijd als voordeel noemt dat je dan niets bij je hoeft te hebben en vervolgens blijkt dat je je kaart moet opladen met een telefoon of pinpas. Die pinpas heb ik nu ook bij me, daar koop ik namelijk mijn muntjes mee of pin ik mee bij de merchandise stand. Of nemen mensen echt het risico dat ze in de loop van de dag naar de tent moeten om hun pinpas op te halen omdat hun tegoed toch niet voldoende bleek?

    Ik zie er niet zo veel in, dat de festivals dit wel doen snap ik, gouden data voor deze bedrijven als je kan zien wie waar is en wat uitgeeft, wat dat betreft kunnen we beter invoeren dat pasgeborenen gewoon een chip geïmplanteerd krijgen en ze dan hun hele leven in de gaten gehouden kunnen worden en krijgen ze ook niet het schijnidee dat vrijheid heet.

  9. Sepp Boerman

    Nog even een stapje verder , niet ondenkbaar:
    Een koppeling van je naam en de omzet die jij genereert kan voordelig , of juist nadelig zijn bij het kopen van een kaartje!

  10. Babs

    Op ‘topfeest’ valhalla al een keer mee mogen maken. T feest werd er niet beter Door.
    Mega lange rijen voor een bandje. Tevens daarna ging ik een drankje bestellen haalde hij teveel munten eraf. Naar de info balie om m’n munten er weer bij te schrijven. Tweede keer bandje leeg. Stonden nog zes munten op. Weer info balie. Konden ze niet meer terug vinden. Na tien keer heen en weer mailen eindelijk geld terug. Heeft mij vooral hoop ergenis opgeleverd.

  11. Paco

    Afgelopen jaar op DGTL in Amsterdam ook zo betaald. Werkt prima, na afloop ook weer het restant teruggestort, enige nadeel is geen pot, maar dat is eenvoudig op te lossen door om de beurt een biertje te halen voor elkaar!

    • Mel

      Met name op Lowlands ben je nooit de gehele drie dagen/nachten bij elkaar. Met steeds een muntje lappen heb je ook geen gedoe met “wie haalt er nu een rondje? “. We deden dat vroeger niet op deze manier en dat was toch soms vervelend. Dan haal je voor 10 man een biertje en daarna rent iedereen een andere kant op want mensen willen concerten zien, effe zitten, wat eten etc. Ieder steeds een muntje lappen bij degene die gaat halen, werkt toch het beste wat mij betreft.

  12. SjoerdieV

    Op BKS hadden ze dit ook. Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was. Het is enerzijds erg makkelijk in gebruik, zoals ook in de tekst staat. Anderzijds kijk je heel anders naar de prijzen op het festival en ik denk dat ik daardoor, zonder een minder festival gevoel gehad te hebben, toch iets meer op mijn geld heb gelet.

    Nu waren we op BKS niet met een hele grote groep maar dit jaar op LL met een stuk of 10/11. Dan vind ik een muntjessysteem toch wel handiger. Iemand haalt bier en je geeft even snel een muntje, dat blijft altijd overzichtelijker dan zo’n polsbandjessysteem. Ook de pot op een polsbandje zetten lijkt me niets. Ik wil zelf graag bepalen/zien wat ik de hele dag uitgeef.

  13. Jeroen

    Ik denk dat LL bewust niet investeert om kosten te besparen. Heb sowieso het buikgevoel dat LL geen strategische pro meer is voor de organisatie en dat investeringen naar andere festivals gaan.

    • WpuntNL

      Experimenteren met 55000 bezoekers is niet verstandig.

      Stel dat je systeem klapt en 55000 bezoekers niets kunnen bestellen.

      Mojo wacht netjes op een stabiel systeem voor Lowlands.

    • joppe

      hmmm daarom gaat t terein al op donderdag open, veranderen ze cape lowlands, wordt er een open theater podium met presentator gecreerd. denk dat ze echt nog wel inoveren hoor….

  14. Rob

    Ik snap de beslissing van Lowlands volledig. Een dergelijke investering loopt in de tonnen. De ontwikkelingen gaan echt hard en is het wachten op een systeem die de voordelen van zowel het oude muntjes systeem kan combineren met de voordelen van cashloos betalen. Dit systeem bestaat simpelweg nog niet. Wellicht is een overgangsperiode een goede optie waarbij beide systemen naast elkaar gebruikt worden. Zo bedien je zowel de groepen als de individuen en krijg je toch een hoop interessnte data binnen. Misschien de betaling met nfc stimuleren met een eerder genoemde korting zoals op andere festivals.

  15. ervandoor

    Je loopt het festivalterrein op. Dorstig op zoek naar een muntjesautomaat. Je frommelt je flappen in die knipperende gleuf en dan een splitsecond later; RAMMEL! RATEL! BAM! JACKPOT!
    je kijkt naar beneden en ziet een overvolle lade met maagdelijke muntjes die je toelachen! dat moment, dat euforische moment, dat is toch om blij van te worden!

  16. coosje

    Bij DGTL gebruikt. Super fijn! Geen rijen en geld keurig teruggestort. Medewerkers lieten bij elke transactie zien wat eraf zou gaan. Kluisje stond er ook al op van te voren.

  17. Gijs

    Er zijn zeker voordelen, maar wat mij betreft meer nadelen aan dit systeem.

    Vaak kun je voor het festival al (met korting) geld op je bandje zetten wat al een voordeel is. Bij eet tentjes is het ideaal. De meeste mensen gaan denk ik toch voor zich zelf eten kopen.

    Wat het voor mij nadeliger was, zijn het niet kunnen bijleggen van een muntje en jezelf maar een beetje bij moet gaan houden wie wat gehaald heeft.
    Dat je veel van die simpele gasten hebt die met 6 man in een rij gaan staan, 6 bier bestellen om vervolgens één voor één te gaan betalen.
    Hierdoor ontstonden er vele malen langere wachtrijen voor de bar, zelfs bij de kleinere podia, waar je normaal zo een biertje kunt halen.

    Als ze een systeem kunnen bedenken, waardoor je relatief makkelijk een balans kunt opmaken wie wat heeft besteld, weet ik zeker dat dit heel goed gaat werken in de toekomst.
    Voor nu zeg ik gewoon lekker met munten betalen.

  18. Jan

    Ik was op Hurricane en daar hadden ze op donderdagavond een probleem in de internetkoppeling. Gaf wat wachttijd maar het was snel opgelost. Van te voren het saldo op de chip gezet. Kon echter ook ter plekke door cash je chip op te laden.Tijdens het festival werkte het perfect. Bestellen ging snel en de afrekening van het statiegeld ook. Je had steeds zicht op je saldo. Het restsaldo kon je na het festival bij een paar punten contant terug krijgen na inscannen van je chip. Ook kon je kiezen voor terug betaling op je rekening. Dus prima systeem. Wel weer typische Nederlandse reactie om meteen over de investeringen te beginnen. Hurricane heeft een vergelijkbaar festivaloppervlakte als LL en er komen 70000 bezoekers. Wat altijd opvalt is dat op Hurricane het veel rustiger toegaat bij de uitgifte consumties. Je wacht op je drankje en inscannen maar. Je krijgt ook een fatsoenlijk biertje. Op Lowlands lijkt het dat men ongeorganiseerder werkt met hele snelle uitgave, snel muntjes incasseren en je ziet vaak beteutert mensen naar hun half glasje schuim kijken. Het systeem sluit daarom wel beter aan als er met een statiegeldsysteem wordt gewerkt wat natuurlijk sowieso veel minder zooi op het festivalterrein geeft. Dit jaar werd er op het Roskildefesival steeds meer per telefoon betaald wat ook een prima ontwikkeling is.
    Lowlands zou zich juist kunnen profileren met dit soort systemen ipv “het gaat wel geld kosten deze investeringen”
    Kortom ga er nou eens voor.

  19. Loïs

    Ik ben fan! Soortgelijk systeem werd ook gebruikt op Indian Summer Festival en ik vond het echt ideaal

U kunt niet meer reageren.